Vintertäckning

Vintertäckning av rosor i Jönköping
 

Täckning

Text och foto Björn Kalin, landskapsarkitekt

De klätterrosor som står planterade på Rosenlunds rosarium växer i första hand vid de spaljéer som omgärdar parken. Spaljéerna är byggda av barkad lärk och är knappt 3,5 meter höga med undantag av portalerna som är närmare 5 meter höga.

Alla som har kunskap om klätterrosor, vet att en täckning mot vårvinterns varma men ack så förrädiska strålar är viktig. Detta för att inte rosen ska tro att våren är här och därför börja grönska för tidigt. De första åren försökte vi täcka rosorna med kvistar och grenar från de julgranar som placeras ut i kommunen. Men resultatet var inte bra. Alla delar av rosen blev inte täckta och det var knepigt att få grenarna att sitta fast ordentligt. Några byiga nordvindar från Vättern, och kanske en vinterstorm, gjorde att riset trillade bort.

Arbetsledaren för distriktet, Berno Johansson, fick då en idé att använda sig av juteväv istället. Denna köptes på rullar och täckte spaljésidorna längs med och spikades fast. Senare har vi istället gjort rullar som vi rullat ut som en dubbelsidig rullgardin. Det sistnämnda tillvägagångssättet är det mest praktiska och mest arbetsbesparande. På våren, så pass sent som i slutet av april, lossar vi väven som får lufttorka hängande ute, för att sedan rullas ihop till nästa års användning.

Gör detta någon nytta då? Svaret är ja. Vi har funnit att de allra flesta år så har våra klätterrosor klarat sig bra och varit i god tillväxt när väven borttagits. Undantaget är den senaste vintern (2011), då många av våra känsligare rosor frös ned ända till marken. Men orsakerna till detta är troligtvis den mycket kalla vintern som kom snabbt och utan tjäle. Det kan finnas anledning att berätta om våra erfarenheter av den gångna vintern, vad gäller frysskador på våra rosor i rosariet. Att räkna upp allt, finns inte plats för, men en del bör nämnas.

Samtliga rosor i moschata-gruppen frös, inte helt förvånande, ned till marken. Samtliga våra rosor i Austingruppen frös ned, förutom 'Constance Spry,' 'Wild Edric' och förvånande nog 'The Generous Gardener'. Vad gäller klätterrosor så frös rosor som 'Sander's White Rambler', 'American Pillar', 'Russeliana', 'Seagull' och 'Chevy Chase' ned nästan helt och hållet. 'New Dawn' frös ned delvis. 'Paul's Himalayan Musk', 'Kiftsgate', 'Blush Rambler' och 'Brenda Colvin' har klarat sig bra, den sista utan täckning!